Al 12 gemeenten in Limburg verzetten zich tegen de leidingstraat: “Aanslag op de natuur”

Vrijdag is de laatste dag dat je je kan verzetten tegen de aanleg van de leidingstraat. Dat is een pijpleiding die van de Antwerpse haven naar het Duitse Ruhrgebied loopt en chemische stoffen vervoert, zoals propaangas en waterstof. Maar daar is dus veel protest tegen in Limburg. 12 gemeenten hebben al een negatief advies ingediend.

Er liggen momenteel 3 trajecten op tafel, en alledrie lopen ze door Limburg. Van de 18 Limburgse gemeenten waar de pijpleiding zou kunnen passeren, zijn er voorlopig 12 die een negatief advies hebben ingediend.  Ook de gemeente Tessenderlo verzet zich, want de leidingstraat zou pal door het stiltegebied Gerhagen lopen. Burgemeester Fons Verwimp (Vooruit-SPil): “Het is een aanslag op dit gebied. We hebben hier serieus in geïnvesteerd, we zijn een belangrijke poort naar De Merode en we zijn het eerste stiltegebied van Vlaanderen. Dat zou dan allemaal verdwijnen en dat vinden wij onaanvaardbaar. De leidingstraat mag en kan hier niet komen.”

Beeld: Youtube

Ook Guy Swinnen zegt “neen” tegen leidingstraat door Limburg en Brabant met protestsong

di 27 apr 12:29
De komst van een mogelijke leidingstraat tussen de haven van Antwerpen en Duitsland, waarbij huizen en natuur moeten verdwijnen in Limburg en Brabant, blijft voor beroering zorgen. Een groep ongeruste burgers besloot om samen met zanger Guy Swinnen en zangeres Pascale Rubens het lied “We map the stars” te maken dat een stem geeft aan hun ongerustheid over de plannen van zo’n pijpleidingentracé.

Een leidingstraat kan een meerwaarde zijn, maar niet op deze plek Burgemeester Fons Verwimp

De burgemeester is niet tegen een leidingstraat, maar wel tegen een leidingstraat in het stiltegebied Gerhagen. Er zijn volgens hem alternatieven: “Langs snelwegen of kanalen kan het bijvoorbeeld. We wonen in een gemeente waar ook chemische bedrijven gelegen zijn, dus een leidingstraat kan zeker een meerwaarde bieden, maar niet in Gerhagen.”

(Lees verder onder de foto)

Negatief advies

Er zijn 18 Limburgse gemeenten waar de leidingstraat zou kunnen doorlopen. En naast Tessenderlo, hebben ook 13 andere gemeenten en de provincie een negatief advies over de plannen gegeven. Dilsen-Stokkem heeft bedenkingen. Maasmechelen, Maaseik en Peer nemen daar vandaag of morgen nog een beslissing over. Leopoldsburg diende geen apart negatief advies in, de burgemeester vindt dat hun bekommernissen al werden aangekaart door de provincie.

Positief advies

De stad Genk geeft voorlopig een positief advies, maar wel met de nodige kanttekeningen. Volgens burgemeester Wim Dries (CD&V) moet er eerst extra onderzoek gebeuren naar de impact op de natuur: “De leidingstraat komt in Genk niet over woningen of industrieterreinen, maar wel over waardevolle natuur, zoals het Nationaal Park Hoge Kempen. Daarom willen we dat er extra zaken worden onderzocht, hoe boscompensatie moet gebeuren en hoe de schade op de natuur hersteld kan worden. Als blijkt dat dit niet haalbaar is, kunnen we nog bezwaar indienen. “

De Limburgse gemeenten waar de leidingstraat zou doorlopen zijn As, Beringen, Dilsen-Stokkem, Genk, Halen, Ham, Hasselt, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg, Lummen, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen, Peer, Tessenderlo, Zonhoven en Zutendaal. 

Als je de plannen wil inkijken, kan dat op de website van Omgeving Vlaanderen.

“Het journaal” maakte eerder een verslag over de pijpleiding met enkele reacties, bekijk het hieronder:  

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/04/29/steeds-meer-limburgse-gemeenten-dienen-bezwaar-in-tegen-leidings0/